Zelf een track bouwen

Als je besluit om zelf een track te gaan bouwen is het handig om over een aantal zaken goed na te denken voordat je begint.

Locatie
Je kunt niet zomaar ergens een track bouwen. Klik hier voor meer info.

Ontwerp
Voor een simpele baan kun je door te proberen stap voor stap tot een passend ontwerp komen. Als je een baan van een hoger niveau wilt, dan is het aan te raden om vooraf iemand met ervaring bij jouw ontwerp te betrekken.

Belangrijke tip: ga voor je track niet graven in de grond, maar bouw boven de grond. Zo voorkom je dat je track onder water komt te staan.

Benodigdheden

Je hebt verschillende dingen nodig om een track te kunnen bouwen. Dat hangt af van de omvang en het niveau van de track die jij wilt bouwen.

  • Grond. Bouw boven de grond en ga niet graven. Dus heb je extra grond nodig om je track aan te leggen. Denk goed na over de grondsoort. Zand is bijvoorbeeld geen goede grondsoort om een track mee te bouwen.
  • Gereedschap. Met een aantal basistools kun je al een heel eind komen. Denk aan een paar scheppen, kruiwagen(s) en een hark. Een paar handschoenen voor het harde werk zijn ook handig.
  • Machines. Als je het serieuzer aan wilt pakken is het handig om te beschikken over een kraantje om de grond te verplaatsen en een trilmachine/wals om de grond goed compact te maken.

Tip: Vele handen maken licht werk en je bent vast niet de enige die de track wil gaan gebruiken. Met een aantal vrienden gaat het sneller en is het leuker.

Stappenplan

  1. Maak een plan. Dit hoeft nog niet in beton gegoten te zijn, maar dan heb je een doel om naartoe te werken. Zet met paaltjes of markeerverf uit hoe de track gaat lopen.
  2. Ruw ontwerp. Zorg dat je de hele track in een ruw ontwerp maakt voordat je gaat afwerken. Als je dan nog aanpassingen wilt doen, gaat er geen werk verloren. Tip: pak je fiets om alvast te voelen hoe de bulten (en bochten) elkaar opvolgen.
  3. Afwerking. Als je ontwerp is zoals je voor ogen hebt, kun je hem definitief maken. Zorg dat de track goed stevig wordt door de grond aan te stampen. Dit moet een compacte massa worden. Vochtige grond werkt beter dan droge grond.
  4. Ready, set, go! Als je track goed uitgehard is kun je helemaal los gaan!

Klik hier voor een voorbeeld van het bouwen van een eigen track.