Mag ik overal een track (laten) bouwen?

Je kunt niet zomaar op elke locatie een track (laten) bouwen. Is de grond niet van jou, dan heb je toestemming nodig van de grondeigenaar. In veel gevallen is de gemeente de grondeigenaar en heb je daarvan een vergunning nodig.

Geschikt voor jouw track?

Het type track dat je wilt aanleggen bepaalt vaak ook of een locatie geschikt is. Zo wordt een groot BMX-complex vaak buiten de bebouwde kom gebouwd zodat er voldoende ruimte is en anderen geen overlast hebben van bijvoorbeeld wedstrijden en evenementen. Een pumptrack wordt daarentegen vaker binnen de bebouwde kom aangelegd. Het doel hiervan is dat de gemeenschap hier gemakkelijk gebruik van kan maken in de openbare ruimte.

Tip: ga je zelf aan de slag? Denk dan goed na over aansprakelijkheid. Wie is er verantwoordelijk wanneer er een ongeluk gebeurd?

Bestemmingsplannen

Als jij een locatie voor een track op het oog hebt is het handig om te kijken welke plannen de gemeente met deze locatie heeft. Dit kun je inzien in de bestemmingsplannen van de gemeente. Je vindt hierover vaak meer informatie op de website van jouw gemeente, of bijvoorbeeld op www.ruimtelijkeplannen.nl.