Welke soorten tracks zijn er?

Tracks zijn er in allerlei soorten en maten. Groot of klein, om te springen of juist voor pure snelheid, leuk voor kinderen of voor echte professionals. Het is er allemaal! Pumptrackinfo.nl helpt je om wegwijs te worden in welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Een crossbaan kan je helemaal zelf maken

Crossen maar! Fietsen is een geweldige manier om in beweging te zijn en lekker met vriendjes en vriendinnetjes te spelen. Wat is er dan beter dan een eigen crossbaan bij jou in de buurt?

Het voordeel van een crossbaantje is dat je er relatief weinig voor nodig hebt om er eentje te bouwen. Vaak kun je met een kruiwagen, een paar scheppen en spierballen al een heel eind komen. Belangrijk is natuurlijk ook dat je een stuk grond hebt waar je een crossbaan kunt bouwen, en dat mag niet zomaar overal.

Waarom een crossbaan?

Een crossbaan is een laagdrempelige manier om kinderen een leuke fietsplek te geven. Daarnaast kan het enorm bijdragen aan de sociale en motorische ontwikkeling van kinderen.

Meer informatie over crossbanen

Springen maar!

Let’s fly! Bij Freestyle gaat het niet om snelheid, maar om de moeilijkheid, stijl en uitvoering van de trucs die er gemaakt worden. Vaak gaat het om trucs in de lucht. Hoe langer in de lucht, hoe meer tijd om een geweldige truc uit te voeren.

Er zijn binnen Freestyle verschillende disciplines. Elke discipline heeft specifieke kenmerken. Zo gaat het bij ‘Flat’ om trucs op die grond, wat veel op breakdance lijkt, terwijl het bij Dirt Jump gaat om de trucs tijdens de sprongen. De discipline BMX-park is de Olympische discipline van BMX-Freestyle. BMX-parken zijn vaak zo gebouwd dat ze ook te gebruiken zijn voor andere type sports, zoals steps, skates en boards.

Dirt Jumps kunnen beginnen met een of enkele bulten waarover gesprongen wordt. Dat kan later uitgroeien tot een prachtig gevormde Freestyle parks met meerdere lijnen voor verschillende niveau’s. Dit is een onverharde ondergrond en is dus alleen voor fietsen toegankelijk.

Meer informatie over Freestyle

Pumptracks zijn multifunctioneel

Een pumptrack is de urban speeltuin van de toekomst. In 2015 werd de eerste pumptrack in Nederland aangelegd en er komen er jaarlijks velen bij. Het grote voordeel van de verharde pumptracks is dat ze multifunctioneel en onderhoudsvriendelijk zijn.

Door de ‘pump-beweging’ goed uit te voeren kun je een pumptrack helemaal rondkomen zonder bij te trappen. Hoe beter je wordt, hoe sneller je gaat! Een pumptrack kan een single track zijn – hierbij is er één lijn die gevolgd moet worden – maar ook een multi track waarbij verschillende lijnen zijn die een ander niveau vragen.

Multifunctioneel

BMX’ers, loopfietsers, steppers, skaters, skateboarders en rolstoelers kunnen allemaal terecht op een verharde pumptrack. Hierdoor kunnen er meerdere groepen gebruik maken van de pumptrack.

Meer informatie over pumptracks

Grote jumps, kombochten en technische stukken!

BMX kwam in de jaren ’70 vanuit Amerika naar Europa. Na een dip in de jaren 90 kreeg de sport een enorme boost toen bekend werd dat de sport in 2008 Olympisch werd. Tegenwoordig vind je nog steeds vele BMX-banen in Nederland en de Nederlandse BMX’ers doen mee op het hoogste niveau!

Er zijn wedstrijden op verschillende niveaus en ook qua banen is er een verschil in niveau. Niet op elke baan mag bijvoorbeeld een wereldkampioenschap verreden worden. Bij BMX-banen zijn vaak extra faciliteiten aanwezig, bijvoorbeeld kleedruimtes. Deze zijn nodig voor het organiseren van wedstrijden. BMX-banen zijn veelal niet openbaar toegankelijk. Vaak beheert de lokale BMX-club de toegang tot de baan.

Wedstrijden

Bij BMX racing gaan 8 rijd(st)ers tegelijkertijd van een 9-meter hoge startheuvel af. Ze rijden vervolgens een parcours met diverse bulten en bochten. Degene die als eerste over de finish komt wint de race.

Meer informatie over BMX-banen