Welke soorten Freestyle tracks zijn er?

BMX Freestyle is een spectaculaire discipline waarbij de rijders routines uitvoeren die bestaan ​​uit reeksen van het uitvoeren van trucs. Het kan op verschillende manieren worden uitgevoerd zoals op een vlakke ondergrond, op straat, op onverharde sprongen, een halfpipe en op aangelegde hellingen. Er zijn vijf verschillende disciplines.

Park

In BMX-parkwedstrijden voeren rijders een reeks trucs uit op verschillende obstakels in een park dat is ontworpen voor BMX-rijders. Dergelijke obstakels zijn onder meer stekels, muren en boxsprongen. Dit is de Olympische discipline van BMX Freestyle.

Vert

Vert is de afkorting van verticaal. Deze discipline bestaat uit het uitvoeren van trucs op een U-vormige helling van ongeveer vier meter hoog, ook wel halfpipe genoemd. De zijkanten van de track zijn bovenaan verticaal. De beste ruiters springen tot 4,5 meter hoger dan de bovenkant van de track. Vert is een veeleisende specialiteit die jarenlange oefening vereist.

Flat

Hier doet de rijder een reeks trucs uitsluitend op vlakke grond, vaak balancerend op één wiel. Deze artistieke discipline is vooral te vergelijken met breakdancen.

Street

Zoals de naam al aangeeft, vindt dit plaats op straat. Rijders gebruiken stedelijke obstakels (muren, richels, banken en leuningen enz.) om hun trucs uit te voeren. Het principe van Street BMX is om te verkennen, op zoek naar nieuw terrein dat kan worden bereden.

Dirt

Dirt Jumps kunnen beginnen met een of enkele bulten waarover gesprongen wordt. Dat kan later uitgroeien tot prachtig gevormde tracks met meerdere lijnen voor verschillende niveau’s. De jumps zijn meestal uitgevoerd als double’s, 2 bulten achter elkaar waar je over de gap moet springen. Voor de beginners zijn er vaak ook table’s, bulten met een vlakke bovenkant.