Nieuwe Gelderse Pumptracks zijn populair
In aanloop naar de WK BMX die vorig weekend in Arnhem zijn verreden, zijn er diverse pumptracks in Gelderland aangelegd. Ze moeten bijdragen aan de fietsvaardigheid en het plezier in fietsen bij de jeugd. Na de gezamenlijke eerste 100 dagen lijken ze in trek: op de banen in Wijchen, Arnhem en Rheden zijn al meer dan half miljoen rondjes verreden.
Bij vier van de nieuwe BMX-banen voor kinderen doet de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN Sport en Bewegen) en het Mulier Instituut onderzoek met behulp van bewegingssensors. In Wijchen, Arnhem, Rheden en Renkum wordt de komende twee jaar elk gemaakt rondje geregistreerd. Met behulp van observaties en interviews wordt de komende tijd gekeken naar wat de aantallen betekenen voor het beweeggedrag.
In het kader van de Wereldkampioenschappen BMX hebben Sportcentrum Papendal, het Ministerie van VWS en de provincie Gelderland vorig jaar budget beschikbaar gesteld voor de aanleg van pumptracks. Dit zijn aaneengesloten circuits met bulten en kombochten, die elkaar ritmisch opvolgen. De pumptracks zijn geschikt voor o.a. crossfietsen (BMX), mountainbikes, stuntstepjes, loopfietsen, inline skates, longboards en skateboards. In totaal zijn er dertien van deze banen in Gelderland aangelegd of mobiel ter beschikking gekomen.
Doordat pumptracks aantrekkelijk, snel en sportief zijn, spreekt het vooral kinderen en tieners aan om hierop te gaan sporten. Voor deze eerste periode kan alvast worden geconcludeerd dat er veel beweging heeft plaatsgevonden. Een half miljoen rondjes betekent ruim 5.000 tellingen per dag, ofwel om de acht seconden een omwenteling. De banen werden in juli en augustus vanaf 8 uur in de ochtend gebruikt, met als drukste moment tussen 7 en 8 uur in de avond. Op dat tijdstip komt er elke drie seconden iemand langs.
Jan Markink, gedeputeerde Sport Provincie Gelderland “Ik ben blij dat deze drie pumptracks veel worden gebruikt. We willen Gelderse kinderen meer laten bewegen. Pumptracks zijn daarvoor perfect. We hopen dat kinderen de weg er naar toe blijven vinden en op die manier werken aan hun fietsvaardigheid en gezondheid. En heel veel plezier hebben natuurlijk.”
Ook Jochem Schellens, directeur Hotel- en Sportcentrum Papendal, is blij om te zien dat de pumptracks veelvoudig worden gebruikt: “Kinderen kunnen er nog jaren sportplezier aan beleven en daarnaast is de samenwerking die Papendal heeft met de Provincie Gelderland ontzettend waardevol. Dat we samen zijn opgetrokken in dit mooie project laat wederom zien dat we kansen benutten om deze regio te versterken als het gaat om maatschappelijke initiatieven in de breedtesport en mensen in beweging te krijgen.”
Sport- en beweegeconoom Jelle Schoemaker van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen reageert enthousiast op het soort onderzoek dat hij uitvoert: “Veel van ons beweeggedrag vindt plaats in de openbare ruimte, waar we weinig zicht hebben op de omvang en het soort gebruik. In dit onderzoek maken we gebruik van sensoren om de omvang in beeld te brengen. De komende tijd zullen we dit resultaat verder aanvullen met interviews en observaties om een totaalbeeld te krijgen.”
Tekst door HAN Sport en Bewegen.