13 mei 2021

Groen licht voor pumptrackbaan op sportpark Zuid in Aalten

Het gaat door, de pumptrackbaan in Aalten komt er, en wel op Sportpark Zuid. Alles is geregeld, de financiering is voor 95% rond. Door onder andere subsidies van LEADER, Bosa, een grote donatie van hoofdsponsor Rose Bikes Bocholt en giften van een groot aantal gulle sponsoren wordt de geasfalteerde pumptrackbaan gerealiseerd. Na Pinksteren zullen de werkzaamheden starten met het verwerken van 47 vrachtwagens vol met menggranulaat. De baan voor deze razend populaire sport, door alle leeftijden te beoefenen, zal een grote aanwinst zijn voor Aalten en omstreken.

“Een pumptrackbaan is een verhard parcours met veel hoogteverschil en uitdagende bochten. De baan die hier wordt aangelegd is ontworpen door Joost Wichman, oud-wereldkampioen Fourcross, volgens richtlijnen van de KNWU. Hij kan worden benut als officiële wedstrijdbaan. Het is een laagdrempelige sport, iedereen kan meedoen, op BMX-fietsen, stepjes, crossfietsen of zelfs skateboards en loopfietsjes. We zijn erg trots en zeer dankbaar voor onze sponsoren, dankzij hen is het gelukt!” Aan het woord is initiatiefnemer Wilco Schigt.

Samen met Wilber Kappert is Wilco twee jaar geleden begonnen met sparren over de aanleg van een pumptrackbaan in Aalten. Wilco vertelt: “We gingen met ons gezin wel eens naar de pumptrackbaan in Laren, Gelderland, daar is het gewoon altijd druk. Jong en oud maakt er gebruik van, iedereen houdt rekening met een ander. Laren is de dichtstbijzijnde plaats waar deze voorziening is, toch een klein uurtje rijden. Ik besloot de gemeente eens te polsen voor het idee om hier in Aalten een pumptrackbaan te realiseren.”

Na het afhaken van de eerste locatie, naast de Ahof, zocht John Theissen contact met de beide initiatiefnemers en samen met Michiel Stronks van Figulus Welzijn en Pascal Kamperman van Achterhoek in Beweging werd er een afspraak op het gemeentehuis gemaakt.

Sportpark Zuid komt ter sprake als locatie en na een goed gesprek met het bestuur zien de initiatiefnemers kansen, temeer omdat veel clubs er actief zijn en op deze plek voldoende ruimte is. Gezien de ruimte worden de plannen van een klein baantje in de wijk omgezet in een officiële wedstrijdbaan van 200 meter. De totale kosten van de baan zitten op circa € 140.000.

Theissen benadert sponsoren en haalt een flinke LEADER-subsidie binnen. Zijn werkgever Rose Bikes Bocholt wordt hoofdsponsor. Op zaterdag 3 juli wordt er een grote ‘Sponsorride’ op touw gezet op Sportpark Zuid waar de jeugd van Aalten een grote rol in gaat spelen. “Met de Sponsorride hopen we de laatste procenten binnen te halen, zodat de baan helemaal aangekleed is tijdens de opening.”

In augustus of september zal de pumptrackbaan, die aangelegd wordt naast de beachvelden en de Kanjer Arena, op een spectaculaire wijze worden geopend. “Er komt een snel buitenstuk en een technisch en uitdagend ‘infield’-gedeelte in de baan, die voorzien wordt van ledverlichting zodat hij het hele jaar door optimaal gebruikt kan worden”, aldus John Theissen. Hij vervolgt: “Brichbouw sportondersteuning en Figulus Welzijn zullen activiteiten organiseren op de Pumptrackbaan voor hun specifieke doelgroepen. Wielervereniging De Peddelaars zal trainingen verzorgen en wedstrijden organiseren onder de KNWU-vlag. Het zal een mooie aanwinst zijn voor Aalten, voor meerdere doelgroepen, verenigingen, scholen en buitenschoolse opvang.” Over de naam van de pumptrackbaan wordt nog nagedacht. Theissen glimlacht: “Het zou best eens kunnen dat de naam van de oude fietscrossclub weer opduikt…”