Wet- en regelgeving

Het is van groot belang dat er verantwoord gesport kan worden op alle tracks in Nederland. Daarom is wet- en regelgeving een belangrijk onderwerp. Welke wetten en regels er voor elke track gelden is verschillend. 

Pumptracks

Basisregels voor gebruik pumptrack 

  • Gebruik tussen zonsopkomst en zonsondergang (tenzij verlicht)
  • Het gebruik van de pumptrack is op eigen risico
  • Kinderen onder 8 jaar alleen met ouderlijk toezicht
  • Helm verplicht
  • Knie- en elleboogbescherming aanbevolen
  • Het is verplicht de aangegeven rijrichting te volgen
  • Respecteer elkaar en geef elkaar de ruimte
  • Niet gebruiken bij natte weersomstandigheden

Bovenstaande basisregels zijn in de meeste gevallen ook van toepassing op crossbaantjes en Freestyle bikeparks. Let op! Precieze regels kunnen per track verschillen.

Pumptrack keurmerk

Doordat pumptracks relatief nieuw zijn, zijn er momenteel nog geen geldende NEN-normen. Dit zijn normen en richtlijnen die zijn vastgesteld door Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut. In samenwerking met verschillende partijen werkt NEN er momenteel aan om een eisenpakket samen te stellen specifiek voor de bouw van pumptracks.

Totdat deze specifieke eisen voor pumptracks er zijn, wordt er vaak gekeken naar bestaande normen voor speeltoestellen en skateparks.

Tip: laat je goed voorlichten over aansprakelijkheid rondom de aanleg van een (pump)track. Dit voorkomt gedoe achteraf.

BMX-banen

Vanuit de KNWU en de UCI zijn er regels en voorwaarden waar BMX-banen aan moeten voldoen. Deze regels zijn er om de veiligheid te waarborgen, maar ook om te zorgen voor hogere kwaliteit en om naar een gelijke norm te kunnen keuren. Het hangt af van het niveau van de wedstrijden die op de baan gereden worden, aan welke regels een baan moet voldoen. Deze verschillen staan omschreven in het ‘Protocol BMX baankeuringen’ van de KNWU.

Internationaal 

Internationale keuringseisen zijn per 1 januari 2017 gepubliceerd in de UCI BMX Track Guide 2017. Dit is een praktische gids die aangeeft dat banen, waarop een UCI kalender wedstrijd wordt gehouden, moeten voldoen aan de eisen en normen aangegeven in dit document.