Soorten en maten pumptracks

Pumptracks zijn er in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van de doelgroep, de beschikbare ruimte en het beschikbare budget kun je bepalen welke pumptrack geschikt is voor jou.

Verhard vs. onverhard

Het grootste verschil bestaat tussen een onverharde en een verharde pumptrack. Dit heeft invloed op wie er gebruik van de pumptrack kunnen maken. Een onverharde pumptrack is alleen bruikbaar voor disciplines met luchtbanden, zoals een fiets of loopfiets. Een verharde pumptrack daarentegen is ook geschikt voor disciplines met harde wielen, zoals skates, steps en boards. Dit heeft dus grote invloed op de hoeveelheid gebruikers van de track.

Afmeting

De kleinste pumptracks hebben een oppervlakte van minimaal 500 m² en de grootste telt maar liefst 3.500 m². Afhankelijk van het ontwerp kunnen tracks van dezelfde lengte een verschillend oppervlak hebben

Ontwerp

Hierbij kan heel creatief met de beschikbare ruimte omgegaan worden. Zo kunnen pumptracks (deels) geïmplementeerd worden in de inrichting van de openbare ruimte, zoals in promenades, langs fietspaden etc. Trackbouwers helpen jou graag om tot een ontwerp te komen dat past bij jouw situatie.

Ook kunnen pumptracks zo worden ontworpen dat er door twee fietsers tegelijk eenzelfde parcours gereden wordt. Op zo’n pumptrack is het ook mogelijk om wedstrijden te organiseren.

Modulaire pumptracks

Je komt ze misschien weleens tegen: modulaire pumptracks. Dit zijn tijdelijke pumptracks die je vaak tijdens evenementen ziet. Erg handig dus wanneer je geen permanente pumptrack wilt, maar wel op zoek bent naar fietsplezier.